top of page
hgkgh.jpg
Παιδαγωγικά Προγράμματα

Τα παιδαγωγικά προγράμματα του δικτύου Ψυχοθεραπείας VerbaTeam είναι κύκλοι δραστηριοτήτων βασισμένοι πάνω στη φιλοσοφία της θεραπείας Gestalt. Απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας και υλοποιούνται στο χώρο του σχολείου/ παιδικού σταθμού.

Βασικά εργαλεία των προγραμμάτων είναι το παραμύθι, το κουκλοθέατρο, η ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, και άλλες τέχνες, με τη διαφορά ότι γίνονται το μέσο για να αφομοιώσει το παιδί όσα μαθαίνει και βιώνει, εστιάζοντας έτσι πρωτίστως στην εμπειρία του παιδιού, και δευτερευόντως στο περιεχόμενο.

Έχουν ως κύριο στόχο την ενίσχυση της συναισθηματικής επίγνωσης και έκφρασης των παιδιών, καθώς και τον εμπλουτισμό των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Η ενισχυμένη συναισθηματική επίγνωση αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού, ενδυναμώνει το παιδί και προάγει την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Ανάλογα με το κάθε πρόγραμμα οι επιμέρους στόχοι αλλάζουν. Ακόμη μπορούν να προσαρμοστούν, έπειτα από συνεννόηση, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε τάξης ή του σχολείου, και τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει.

Προτεινόμενη διάρκεια κάθε κύκλου είναι οι 4 συναντήσεις με εβδομαδιαία συχνότητα. Μπορείτε να διαβάσετε για κάποιο από τα προγράμματά μας παρακάτω, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα βασισμένο στις αρχές της θεωρίας gestalt για το σχολείο σας.

 

Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων «Μέσα – Έξω!»

Το πρόγραμμα «Μέσα-Έξω!» αποτελεί ένα κύκλο βιωματικών εργαστηρίων Gestalt μέσω παραμυθιού και κουκλοθεάτρου. Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, ηλικίας 3 έως 5 ετών.

Στόχος των συγκεκριμένων εργαστηρίων είναι τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλύτερη σωματική επίγνωση, που σημαίνει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους καθώς τα βιώνουν στο σώμα τους, αλλά και να ενισχύσουν την έκφραση των συναισθημάτων τους μέσω του σώματος.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα παιχνίδι εξερεύνησης του “μέσα” και του “έξω”, του εσωτερικού και του εξωτερικού μας κόσμου, από τα συναισθήματα στο σώμα, στο περιβάλλον και τους άλλους γύρω μας, στο πως σχετιζόμαστε και αλληλεπιδρούμε σε όλα αυτά τα επίπεδα.

Στα εργαστήρια, ερχόμαστε σε επαφή με το παραμύθι και την τέχνη του κουκλοθεάτρου. Η αφήγηση, ο καθοδηγούμενος οραματισμός, καθώς και η κατασκευή κούκλας και η εμψύχωση αντικειμένων, είναι μερικά από τα εργαλεία που μας φέρνουν σε επαφή με τη θεματική μας, και διευκολύνουν την έκφραση των παιδιών μέσα από το σώμα τους, τις κινήσεις τους, το λόγο τους.

 

Σύντροφός μας σε όλες τις συναντήσεις είναι ένας χαρακτήρας, που παρέχει ασφάλεια στα παιδιά με τη σταθερότητα της παρουσίας του, αλλά και τις αφορμές για την εκκίνηση των παιχνιδιών και των παραμυθιών μας, μιας και είναι ένας βάτραχος που ζει μέσα και έξω από το νερό.

Τελικά, το παιχνίδι και η δημιουργικότητα των παιδιών αποτελούν την αφετηρία για να δουλέψουμε σε επίπεδο ψυχοσυναισθηματικής εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, ο «φανταστικός» κόσμος του παραμυθιού και της κούκλας γίνεται το πεδίο για να δοκιμάσουν τα παιδιά νέους τρόπους επικοινωνίας, και να υιοθετήσουν νέες μορφές έκφρασης.

 

Ψυχοεκπαιδευτική Ομάδα Συναισθημάτων για Παιδιά

Η ομάδα συναισθημάτων για παιδιά είναι μια σειρά ψυχοεκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δομημένες μέσα από τη ματιά της θεραπείας Gestalt. Έχουν ως στόχο την ολόπλευρη και ολόκληρη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, μέσα από σε ένα πλαίσιο φροντίδας που εστιάζει στην επίγνωση και την έκφραση.

Πιο αναλυτικά, μέσα από τις συναντήσεις μας, τα παιδιά μαθαίνουν πως να κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους, πώς να εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες. Επιπλέον, μαθαίνουν πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με αποτελεσματικό και εποικοδομητικό τρόπο. Σε κάθε συνάντηση, επικεντρωνόμαστε σε ένα διαφορετικό θέμα, ανάλογα και με τις ανάγκες των παιδιών, και το προσεγγίζουμε μέσα από διασκεδαστικούς δημιουργικούς τρόπους, όπως το παιχνίδι ρόλων, το κουκλοθέατρο, η αφήγηση ιστοριών και άλλα.

Σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Για παράδειγμα: Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε κατάλληλα όταν αισθανόμαστε θυμωμένοι; Ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντίδρασης στον εκφοβισμό; Πώς μπορούμε να είμαστε εμείς και οι φίλοι μας πιο χαρούμενοι; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης μιας σύγκρουσης; Στόχος μας αποτελεί η ομαλή ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Οι συναντήσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 12 ετών.

bottom of page